לכאורה נשמע שזוהי אחת הצרות הקטנות והזניחות שיכולה לתקוף אותנו לעומת שלל המחלות האחרות שישנן בעולם. עם זאת, כאשר היא תוקפת, זה לא נעים בכלל. אנו מדברים על פטרת הציפורניים שיכולה, מלבד מראה פחות אסתטי, לגרום לגירוד, כאב ואם לא מטפלים גם לזיהומים קשים יותר. פטרת הציפורניים תוקפת בעיקר את בוהן כף הרגל ולכן ניתן לשער כי ספורטאים ובכלל מי שנמצאים שעות רבות בנעליים סגורות כמו חיילים נמצאים באחת מקבוצות הסיכון לסבול מהתופעה. האם אכן כך ומה עושים?
האם יש קשר בין פעילות ספורטיבית לבין הופעת פטרת הציפורניים?
ההשערה שהועלתה אכן נכונה. העוסקים בספורט במשך שעות נמצאו כסובלים יותר מהופעת פטרת הציפורניים. יש לכך מספר סיבות:
- חוסר אוורור של כף הרגל: כאשר הרגליים נתונות בתוך נעליים סגורות במשך שעות רבות הן פחות נושמות ומתאווררות ונמצאות בתנאים של חום ולחות, תנאים אידיאליים להתפתחות פטריות. זאת גם כאשר מדובר בנעליים נוחות.
- נעליים לוחצות: לעיתים, גם כשנעל נוחה להליכה ברחוב, כאשר עושים איתה ספורט אינטנסיבי היא יכולה להיות לוחצת. נעל לוחצת מגבירה עוד יותר את הסיכוי להתפתחות פטריות.
- ציפורניים שבורות או סדוקות: העיסוק האינטנסיבי בספורט יכול לגרום לסדקים קלים ואף קשים יותר בציפורן. ציפורניים סדוקות או שבורות הן כר פורה עוד יותר להתפתחות פטרת.
- מקלחות ומלתחות: לא רק עצם העיסוק בפעילות ספורטיבית מגביר את הסיכוי להתפתחות פטרת אלא גם אורח חיי הספורטאי באופן כללי. אין ספורטאי כמעט שלא פוקד את המקלחת או המלתחה הציבורית במקום האימון. פטריות הן מדבקות מאוד ולכן גם השימוש במלתחות מגביר עוד יותר את הסיכון (לכן גם שחיינים שאינם מתאמנים עם נעליים עדיין צריכים לשים לב).
כיצד פטרת מפריעה לשגרת הפעילות הספורטיבית?
פטרת יכולה לגרום לגירוד, כאב, גירוי ממושך, במיוחד בקרב ספורטאים אשר מפעילים את כפות רגליהם למשך זמן ארוך כמו אצנים למרחקים ארוכים אך למעשה כל ספורטאי אשר מתאמן במשך שעות.
האם ואיך ניתן למנוע את הופעת הפטרת?
על מנת למנוע את הופעת הפטרת מומלץ להקפיד על כמה כללים:
- לשמור על כפות רגליים מאווררות ויבשות: חשוב לאוורר מדי פעם את כפות הרגליים. בזמן ההפסקה באימון להוריד נעליים וגרביים ולתת לכף הרגל להתאוורר. אם נחוץ להחליף גרביים באותה הזדמנות.
- גרביים מחומר נושם ונעליים נוחות: כדאי להשתמש רק בגרביים מחומר נושם כמו כותנה ולא חומרים סינתטיים למיניהם שאינם נושמים ומפריעים לאוורור כף הרגל בתוך הנעל כמו ניילון, פוליאסטר ועוד. להקפיד על נעליים נוחות ולא לוחצות.
- לחטא את הנעליים: לאחר כל אימון מומלץ לחטא את הנעליים בעזרת אלכוהול או סודה לשתיה ולהניח אותן לאוורור לכמה שעות.
- לגזור ציפורניים בצורה נכונה: גזירת ציפורניים בצורה ישרה כשהן אינן קצרות מדי כמו גם סילוק עור מת יעזרו למניעת ציפורן חודרנית וכך גם למניעת התמקמות פטריות והתפתחותן.
- במקלחות ובמלתחות: ללכת רק עם כפכפים
הפטריה הופיעה? – כך תטפלו בה
כאשר כבר מרגישים את התופעות המלוות את פטרת הציפורניים כמו גירוד, שינוי צבע הציפורן לצבע חום/אפרפר/צהבהב עכור או קילוף העור ליד ניתן להתחיל את הטיפול עם משחות, קרמים או לקים הנמכרים ללא מרשם. אם אלה לא עושים את העבודה כדאי לפנות לרופא עור. הוא יכול לתת משחות, קרמים או לקים בעלי עוצמה חזקה יותר הניתנים במרשם כמו אגיספור, לוסריל ועוד. מדובר לרוב על טיפול שיש להתמיד בו כשלושה- ארבעה חודשים, כשמריחת הקרם או הלק אינה בהכרח יומיומית. אם המצב חמור יותר והפטריה חדרה לעומק הציפורן יתכן שינתן טיפול בעזרת כדורים ותרופות, כשגם כאן זהו טיפול המתפרש על פני שלושה- ארבעה חודשים.