פטרת ציפורניים היא זיהום פטרייתי שיכול לתקוף נשים וגברים כאחד. יש מספר שיטות טיפול בפטרת ציפורניים, ביניהם גם מספר פתרונות טבעיים, בהם טיפול במי חמצן. על כך נרחיב במאמר הבא.
פטרת ציפורניים מי חמצן- מהי פטרת ציפורניים?
לפני שנסביר על שיטות הטיפול השונות בפטרת ציפורניים, נסביר מה זה בכלל ומה הסיבות לכך.
אז פטרת ציפורניים היא פטריה שגורמת לזיהום פטרייתי בציפורני הידיים או הרגליים. בדרך כלל הפטרייה תהיה נפוצה יותר בציפורני הרגליים.
פטרת ציפורניים מתחילה בדרך כלל מנקודה לבנה או צהובה שתופיע מתחת לאחת הציפורניים. ככל שהזיהום הפטרייתי יחמיר, פטרת ציפורניים תגרום למגוון תסמינים נוספים כמו התעבות של הציפורן, התפוררות שלה ועוד.
יש לקחת בחשבון כי פטרת ציפורניים עלולה להתפשט ליותר מציפורן אחת. כמו כן, לאחר הטיפול היא עלולה לחזור ולכן חשוב מאוד לשמור על היגיינה, לעקוב אחר הציפורניים ולמנוע מהפטרייה להתפשט.
קיימים מספר גורמים להתפתחות של פטרת ציפורניים-
- שהייה במקומות לא היגייניים- אחד הגורמים הנפוצים להתפתחות של פטרת ציפורניים הוא שהייה במקומות לא היגייניים. לדוגמא, מקלחות משותפות בצבא או בחדר הכושר, עלולות להיות מצע מצוין להתפתחות של פטרת הציפורניים. כך גם סלוני יופי בהם לא נשמרת היגיינה כהלכה.
- הידבקות- במידה שאחד מבני משפחתכם סובל מפטרת הציפורניים, אתם נמצאים בסיכון גבוה להידבקות בפטרת הציפורניים. יש לשים לב כי הפטרייה עצמה אינה מדבקת. ההידבקות תיגרם על ידי מגע אינטימי מתמיד או על ידי שימוש בכלים שונים.
- נעילת נעליים הדוקות ומיוזעות- ספורטאים שנועלים נעלי ספורט לאורך זמן רגישים יותר לפטרת הציפורניים.
- קשישים בעלי מערכת חיסונית חלשה נמצאים בסיכון להתפתחות פטרת ציפורניים.
- אנשים שסובלים ממחלות שפוגעות במערכת החיסונית נמצאים בסיכון להתפתחות פטרת ציפורניים. מחלות לדוגמא הן איידס, סוכרת, סרטן, פסוריאזיס ועוד.
- נטילת תרופות שמדכאות את המערכת החיסונית, כמו סטרואידים לדוגמא, עלולות לגרום להתפתחות של פטרת הציפורניים.
פטרת ציפורניים מי חמצן- טיפול במי חמצן
על מנת לטפל בפטרת ציפורניים על ידי מי חמצן כל שעליכם לעשות הוא להשרות את הציפורניים שלכם, בידיים או ברגליים במי החמצן.
מי חמצן עובדים בצורה יעילה מאוד נגד פטרת ציפורניים. לשם כך עליכם ליצור תערובות של מי חמצן עם מים קרים. כך אתם הורגים את זיהומי הפטרת באופן טבעי ותמנעו מהם אפשרות להתפשט. אז איך זה עובד?
על מנת לטפל בפטרת ציפורניים עם מי חמצן עליכם לקחת 100 מ"ל של מי חמצן 3% רפואיים או טבעיים ולשים אותם עם ליטר של 1 מים מזוקקים בתוך גיגית. לאחר מכן, הכניסו את כפות רגליכם או את כפות ידיכם לתוך הגיגית למשך 20 דקות. את הטיפול יש לבצע באופן יום יומי עד שהפטרת נעלמת. ניתן לבצע את הטיפול בכל בוקר או בכל ערב לאחר המקלחת.
פטרת ציפורניים מי חמצן- טיפול מקומי
טיפול מקומי הוא טיפול שמתבצע על ידי מריחה של משחות שונות על גבי הציפורן. החיסרון המרכזי של טיפול מקומי הוא שהוא נפרש על גבי תקופה ארוכה ורבים מהמטופלים לא מתמידים במריחת המשחות. כמו כן, לעתים הציפורניים עבות מידי והמשחות לא חודרות ולא מטפלות ביעילות בפטרייה, מה שמקשה על יעילות הטיפול. עם זאת, בטיפול מקומי יש סיכוי נמוך מאוד לתופעות לוואי חמורות.
- אגיספור- תרופה המשווקת בארבע צורות- ג'ל, קרם, תמיסה ושמפו. יש למרוח תמיסת אגיספור על גבי הציפורניים הנגועות בפטרת הציפורניים פעם ביום למשך ארבעה חודשים או יותר.
- לוסריל- תרופה המשווקת כלק ציפורניים. יש למרוח את הלק פעם בשבוע למשך ארבעה חודשים או יותר. התרופה מגיעה עם פצירה ולפני כל מריחה יש לשייף את הציפורן.
- בטרפן- תרופה המשווקת כלק ציפורניים. בחודש הראשון יש למרוח את הלק לסירוגין יום כן ויום לא. בחודש השני יש למרוח את הלק פעמיים בשבוע ואילו בחודש השלישי פעם בשבוע. גם כאן מריחת הלק תתבצע למשך ארבעה חודשים או יותר.
- אמטריקס- תרופה המשווקת כקרם. קרם זה מכיל חומרים נוגדי פטריות וחומרים הממיסים את הציפורן. יש למרוח את הקרם פעם ביום למשך כמה חודשים.
פטרת ציפורניים מי חמצן- טיפול בכדורים
טיפול כדורים מצריך בדיקת תפקודי כבד לפני תחילת הטיפול ואף במהלכו על מנת לוודא שתפקודי הכבד נשארים תקינים. את הכדורים יש לקחת אחרי האוכל. לטיפול בכדורים יש שיעור ריפוי גבוה, אך יש לקחת בחשבון כי עלול לגרום תופעות לוואי.
- טרבינפין- יש לקחת כדור טרבינפין של 250 מ"ג פעם ביום למשך 3 עד 4 חודשים. כדור זה ניתן לנטילה עם אוכל או בלי.
- איטרנול- טיפול בכדור זה ניתן במחזורי טיפול של שבוע ימים פעם בחודש. בכל מחזור טיפול לוקחים 4 כדורי איטרנול של 100 מ"ג – 2 בבוקר ו-2 בערב. את הטיפול יש לקחת במשך 3 עד 4 חודשים.
פטרת ציפורניים מי חמצן- טיפול בלייזר
טיפול בלייזר הוא טיפול יחסית חדש אך הוא נחשב לאחת השיטות היעילות ביותר לטיפול בפטרת הציפורניים. מה זה אומר?
בטיפול בלייזר למעשה משגרים קרן לייזר דרך הציפורן הנגועה בפטרת. קרן הלייזר המשוגרת למעשה הורסת את הפטרייה והורגת את הנבג. הרקמות הבריאות מסביב ושורש הציפורן לא נפגעים וכך הציפורן תוכל להמשיך לצמוח בהמשך. לאחר כארבעה עד חמישה חודשים הציפורן תגדל מחדש בלי הפטרייה.
פטרת ציפורניים מי חמצן- טיפול ביוגורט
טיפול ביוגורט הוא טיפול טבעי נגד פטרת ציפורניים. היוגורט עשיר מאוד בבקטריה אצידופילוס שהופכת את היוגורט לתרופה יעילה כנגד זיהומים המתפתחים על הציפורניים או בין האצבעות. בנוסף היוגורט מכיל מיקרואורגניזמים ידידותיים לאדם, בעלי השפעה בהשמדת זיהומים פטרייתיים.
איך זה עובד?
על מנת לטפל בפטרת ציפורניים עם יוגורט יש שתי אפשרויות. האפשרות הראשונה היא מרוח את היוגורט על כפות הרגליים או הידיים שלכם ולתת ליוגורט להתייבש. לאחר מכן יש לשטוף את היוגורט עם מים קרים.
האפשרות השנייה היא לשים את גביע היוגורט בגיגית ובתוכה לשים את כפות רגליכם או כפות ידיכם. את הציפורניים עטפו היטב ביוגורט ותנו ליוגורט להתייבש. לאחר מכן יש לשטוף עם מים קרים.
פטרת ציפורניים מי חמצן- סודיום ביקרבונט
סודיום ביקרבונט הוא למעשה אבקת סודה לשתייה והוא מהווה טיפול יעיל מאוד לפטרת ציפורניים. איך זה עובד?
על מנת לטפל בפטרת ציפורניים על ידי סודיום ביקרבונט צריך שהיחס בין הסודה לשתייה והמים יהיה 1:3, כלומר כף סודה 1 על 3 כפות מים. את התערובת שימו בנעליים שלכם ותנו להן להתייבש לבד. השילוב יחסל את הפטריות שנמצאות בנעליים שלכם.
פטרת ציפורניים מי חמצן- עמילן תירס
גם עמילן תירס יכול להיות טיפול מצוין נגד פטרת ציפורניים. את עמילן התירס ניתן להוסיף לכל מיני קרמים ומשחות על מנת למנוע את פטרת הציפורניים. העמילן הוא חומר סופג מדהים והוא סופג את הלחות. מאחר שפטרת הציפורניים היא גם תוצאה של לחות, זה פתרון מצוין נגדה.
אז איך זה עובד?
על מנת לטפל בפטרת ציפורניים עם עמילן תירס יש לשים חצי כוס עמילן תירס בגיגית עם 3 כוסות מים רותחים וערבבו היטב. לאחר שהמים התקררו מעט, הכניסו את כפות הרגליים או הידיים לגיגית והשאירו אותם למשך 30 דקות. את הטיפול בצעו כל יום עד שפטרת הציפורניים נעלמת.